
Pistacje solone 1000g VIVIO
Producent: VIVIO
Charakterystyczny zielony kolor zawdzięczają zawartej w nich luteinie. Są skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fotosteroli oraz witamin z grupy B. Badania naukowe dowodzą, że ich spożycie może być wsparciem dla osób mających podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków. Wykazują także korzystne działanie na wzrok i układ pokarmowy. Znane były już w starożytnym Rzymie. Nazywane wówczas przysmakiem królów, zarezerwowane jedynie dla wybrańców, dziś powszechnie dostępne dla każdego z nas. Pistacje, bo o nich mowa, nie przestają urzekać delikatnym smakiem i niepowtarzalną barwą. Poniżej wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć. Gdzie rosną zielone migdały? Dlaczego pistacje są zdrowe? Właściwości orzechów pistacjowych. Dlaczego są takie drogie? Jak przechowywać? Przeciwwskazania do spożycia Co zawierają pistacje? Gdzie rosną „zielone migdały”? Orzechy pistacjowe nazywane są także zielonymi migdałami. Znane są od tysięcy lat, a pierwszą wzmiankę o nich można odnaleźć nawet w Biblii. Zostały sprowadzone do Rzymu przez cesarza Witeliusza i wówczas były zarezerwowane wyłącznie dla mieszkańców królewskiego dworu. Obecnie największe uprawy orzechów pistacjowych znajdują się w Kalifornii.Rosną również w Afganistanie, Syrii, Turcji, Iraku, Iranie, a także w Grecji. Czy rosną w Polsce? Niestety uprawa drzew pistacjowych wymaga specyficznych warunków klimatycznych. Roślina najlepiej czuje się w rejonach, gdzie lato jest długie i upalne, a zima krótka i łagodna. Uprawa gruntowa w Polsce jest więc utrudniona. Należy również pamiętać o tym, że drzewo pistacjowe występuję w odmianie męskiej i żeńskiej i tylko ta druga wydaje owoce. Rośliny te mają bardzo złożony system korzeniowy, który może sięgać nawet do 15 metrów w głąb ziemi. Orzechy pistacjowe rosną w kiściach, podobnie jak winogrona. Oprócz łupiny, która zaczyna pękać, gdy owoc jest już dojrzały, pistacje posiadają jeszcze skórkę. Usuwa się ją w krótkim czasie od zbioru, aby nie powstały przebarwienia. Kiedy się zbiera orzechy? Sezon zbiorów przypada na wrzesień. Dlaczego pistacje są zdrowe? Właściwości orzechów pistacjowych. Pistacje, tak jak inne orzechy, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Mimo wysokiej wartości energetycznej są zdrowszym zamiennikiem słodyczy i słonych przekąsek. Badania naukowe dowodzą, że spożywanie pistacji może przynieść pozytywne skutki w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Są źródłem magnezu i miedzi, a pierwiastki te przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia takich schorzeń jak insulinoodporność, nadciśnienie tętnicze i arytmia serca. Pistacje to także źródło cennych dla zdrowia...
Sklep: www.cosdlazdrowia.pl
Cena:
59.90
Przejdź do sklepu