Nasiona na kiełki, pszenica, 50g
Producent: W. LEGUTKO
Nasiona na kiełki, pszenica, 50g Kiełki są dla
organizmu źródłem cennych składników odżywczych, witamin i soli
mineralnych. Kiełki pszenicy zawierają liczne witaminy z grupy A,
B, C i E, oraz duże ilości żelaza, fosforu, potasu, jodu i miedzi.
Spożywanie kiełków pszenicy korzystnie wpływa na pracę serca i
spowalnia procesy starzenia. Kiełki pszenicy polecane są jako
dodatek do surówek, sałatek, kanapek.Produkcję kiełków najłatwiej
prowadzić na kiełkownicy: opłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w
ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć je
na siatce naczynia na kiełki. Nalać wody do poziomu siatki i dbać o
jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając
nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować
w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na
kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć
słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, widnym miejscu. Kiełki
przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki
są gotowe do spożycia. Po 5-6 dniach kiełki pszenicy tracą swój
słodki smak.
Sklep: sklep-kwiecisty.pl
Cena:
4.71
PLN
Przejdź do sklepu