photo
VIVIO Miód manuka 500g 16+
Producent: VIVIO
Oryginalny miód Manuka, pochodzący z terenów Nowej Zelandii, charakteryzującej się czystością środowiska naturalnego i występowaniem pewnych gatunków roślin. Miód Manuka początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, co wynikało z jego specyficznego smaku, różniącego się od smaku europejskich miodów. W miarę upływu lat stawał się, jednak coraz bardziej popularny, co doprowadziło do badań nad jego składem i działaniem. Miód Manuka zawiera substancję o nazwie methylgloxal, co powoduje, że jest unikalnym produktem wśród miodów. Odkrył to prof. Thomas Henle wraz ze współpracownikami z Politechniki w Dreźnie. Związek ten występuje w miodzie Manuka w ilościach, w jakich nie ma go w innych produktach. Henle opisał wyniki swoich badań w "Molecular Nutrition & Food Research Journal" w styczniu 2008 r. Methylglyoxal zawarty w miodzie Manuka, powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego, który jest zawarty w nektarze kwiatów Manuka (Leptospermum Scoparium).   Czym kierować się przy wyborze miodu manuka? Co to jest MGO, UMF i KFactor? Sposobów certyfikacji miodów Manuka jest wiele - najpopularniejsze, a zarazem najbardziej wiarygodne to MGO i UMF. Im wyższa zawartość MGO, tym wyższa wartość odżywcza miodu. Miody certyfikowane w ten sposób występują w kilku wersjach – MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+, a w Nowej Zelandii również 700+ oraz 850+. Ten sposób oznakowania oznacza, że w miodzie znajduje się nie mniej niż 30, 100, 250 itd. miligramów methylglyoxalu na kilogram miodu. Podczas certyfikacji MGO sprawdzane są: methylglyoxal, DHA (dihydroxyaceton), HMF (hydroksymethylfurfural), liczba diastazowa (wskazuje aktywność enzymów w miodzie), leptosperin oraz badania mikrobiologiczne. MGO został wyizolowany z nowozelandzkich miodów Manuka, gruntownie przebadany i opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w 2007 roku. MGO wykazuje silne działanie antybakteryjne, dlatego jest naturalnym antybiotykiem – hamuje namnażanie bakterii, grzybów, wirusów czy paciorkowców, sprawdzi się zarówno w przypadku lekkich infekcji, jak i podczas przeziębienia i grypy. Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej methylglyoxal przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, a także zabezpiecza je przez zakażeniem. MGO odżywia, oczyszcza i działa przeciwzapalnie. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy (chroni przed chorobami) i wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Methylglyoxal to naturalny związek, a regularne spożywanie zawierających go produktów może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.   UMF to skrót od Unique Manuka Factor. Jest to bardzo popularny sposób certyfikacji stworzony przez prof. Petera Molana, stosowany zanim odkryto związek methylglyoxal i jego właściwości. Miody Manuka UMF występują w kilku...
Sklep: www.cosdlazdrowia.pl
Cena: 259.90
Przejdź do sklepu