photo
Smart Organic BIO Komosa ryżowa - biała, 500 g
Producent: Smart Organic
<h2>Komosa ryżowa – pradawne pseudozboże, które coraz częściej gości na naszych talerzach.</h2> <p> </p> <p><strong>Komosa ryżowa,</strong> czy też<strong> quinoa </strong>(<em>Chenopodium quinoa</em>) to zbożowa roślina uprawna, która znana była starożytnym ludziom - Inkom - 3000 lat temu. Uprawiano ją na tarasowych polach w Peru, Andach, Chile i Boliwii, gdzie jest używana do dziś. Nazywano ją <strong>matką wszystkich nasion</strong>, ponieważ była bardzo szanowana za swoje cechy.</p> <p>W ostatniej dekadzie zainteresowanie komosą ryżową wzrosło również w naszym kraju.<strong> Używamy jej do różnych celów</strong>. Lubimy jej ziarna, które mają<strong> przyjemny, łagodny smak</strong> przypominający orzechy. W diecie jest <strong>doskonałym źródłem białka</strong>, a ponadto charakteryzuje się <strong>wysoką zawartością błonnika pokarmowego</strong>, który zapewnia <strong>uczucie sytości na dłużej.</strong></p> <p> </p> <h2>Używaj go jako dodatku do deserów, sosów lub płatków śniadaniowych - możliwości są nieograniczone.</h2> <p> </p> <p><strong>Komosę</strong> można wykorzystać podobnie jak kaszę jaglaną i amarantus, czyli <strong>na wiele sposobów</strong> i jako <strong>dodatek do różnych potraw.</strong> Spośród wszystkich rodzajów komosy ryżowej<strong> biała ma najdelikatniejszy smak</strong> i <strong>najlżejszą konsystencję</strong>, dzięki czemu nadaje się do stosowania w:</p> <ul> <li>w połączeniu z różnymi warzywami (jako dodatek lub samodzielne danie),</li> <li>zupy i gulasze,</li> <li>ciastka, naleśniki, budynie i inne słodkości,</li> <li>sosah jako zagęszczacz,</li> <li>w postaci płatków śniadaniowych (ekspandowanych) oraz w kaszkach,</li> <li>sałatki (jako źródło białka).</li> ...
Sklep: www.futunatura.pl
Cena: 39.99
Przejdź do sklepu