
VIVIO Daktyle bez pestek 1000g
Producent: VIVIO
Wszystko co warto wiedzieć na temat daktyli oraz ich właściwości odżywczych Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są cenione na całym świecie ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Ponadto, uważane są one za cenne źródło węglowodanów prostych, co szczególnie cenione jest przez osoby, które uprawiają sport wyczynowy. Codzienne spożywanie niniejszych bakali, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną, może przyczynić się do polepszenia stanu naszego zdrowia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat daktyli? Co to jest daktyl? Właściwości zdrowotne suszonych daktyli Suszone daktyle dla sportowców – dlaczego warto je stosować? Daktyle a cukrzyca Czy można stosować daktyle w ciąży? Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne stosowanie daktyli w ciąży Daktyle cena Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania Co to jest daktyl? Daktyle doceniane i uprawiane były przez człowieka już ponad 8000 lat temu. Są one owocami palmy daktylowej, która w naturalnych warunkach występuje na terenie Bliskiego Wschodu. Przez mieszkańców tamtejszych terenów, daktyle nazywane są „chlebem życia”. Obecnie, niniejsze owoce uprawiane są na szeroką skalę w Azji Południowo-Zachodniej, Północnej Afryce oraz na południowych terenach USA. Daktyle rosną zazwyczaj w dużych skupiskach, na drzewach, które mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów. Zbiory owoców palmy daktylowej odbywają się zazwyczaj jesienią lub wczesną zimą. Uznaje się, iż w tym czasie daktyle smakują najlepiej. Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są niezwykle słodkie w smaku. Swoim wyglądem mogą przypominać nam śliwkę lub dużą rodzynkę. Właściwości zdrowotne suszonych daktyli Od wieków daktyle wykorzystywane były do leczenia różnych schorzeń w medycynie ludowej. Twierdzono, iż ich częste spożywanie może wpływać na ochronę organizmu przed chorobami zakaźnymi, a nawet nowotworami. Dzisiaj, daktyle cenione są przede wszystkim za bogatą zawartość błonnika, dzięki któremu możliwe staje się wyeliminowanie problemu uporczywych zaparć. W literaturze możemy znaleźć również informacje na temat pozytywnego wpływu niniejszych owoców na obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz poprawę parametrów profilu lipidowego. Uznaje się, iż daktyle mogą przyczyniać się do redukcji poziomu „złego” cholesterolu, co wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości. Na podstawie badań (przeprowadzonych w 2016 roku) wykazano, iż regularne spożywanie daktyli, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem stres oksydacyjnego. Potwierdzeniem niniejszej tezy ma być fakt, iż w niniejszych owocach możemy znaleźć składniki fenolowe o właściwościach antyoksydacyjnych. Suszone daktyle dla sportowców –...
Sklep: www.cosdlazdrowia.pl
Cena:
10.99
Przejdź do sklepu